Herderstasje... Shepards purse of Capselle Bursa pastoris genaamd.
Capsella = doosje
bursa = beurs
pastoris = van de herder
Ze kent vele namen waaronder, beursjeskruid, hartetekenskruid, zakjesbloem, tasjeskruid. Allemaal afgeleid van haar vorm. De naam “herderstasje” is gebaseerd op de vorm van het zaadzakje , wat de vorm heeft van een buidel die herders in de middeleeuwen aan hun riem hadden hangen. Ze komt bijna op de gehele wereld voor. Maar komt oorspronkelijk weg uit het Middellandse zeegebied. Hier kun je haar vinden in de bermen, weilanden en misschien zelfs wel in je eigen tuin. De meeste mensen vinden het onkruid, helaas.
Zelfs Hippocrates (460-377 v. Chr.) gebruikte het kruid al als middel voor de baarmoeder
Gebruikte delen; zijn alle verse bovengrondse delen van het kruid
Herderstasje is door haar bloedstelpende eigenschappen voor meerdere doeleinden in te zetten;
Biedt ondersteuning bij:
- inwendige bloedingen (darmen, longen, blaas...)
- baarmoederlijke bloedingen
- overdreven menstrueel bloedverlies
- dysfunctionele bloedingen door progesteron tekort
- pre menopauze
- baarmoederlijke bloedingen door fibroom/myoom (wild vlees/vleesboom)
- uitwendige bloedingen (neus, wonden)
- aambeien
- hoge bloeddruk
- weeën opwekkend
- nabloedingen na de geboorte
- ontsteking werend
Beschrijving:
Herderstasje is niet alleen door haar bloedstelpende werking een fantastisch kruid, ze zit vol vitaminen. Vitamines waaronder C B1 B2 B3 en K. Maar ze bevat nog meer schatten, zoals onder andere histamine, flavonoïden, choline, organische zuren, mineralen, etherische oliën. Een echte aanwinst om aan je (kruiden)tuin toe te voegen.
In een ver verleden waarin ik als jong meisje (lagere school leeftijd) speelden we veel buiten, en waren we veel in de droge sloten te vinden. Hierbij werd geregeld de hartjes opgepeuzeld van dit kruid. Helaas zien veel mensen deze kruid als onkruid, en wordt ze overal uit de tuinen en tussen de straatstenen weg gehaald. Terwijl ik ze juist in mijn kruidentuin poot, ze is namelijk winterhard. Ze groeit en bloeit van maart tot september, maar tijdens dit schrijven (november) zie ik haar nu nog volop bloeien.
Je kunt haar gebruiken als thee, maar je kunt haar bladeren en haar hartjes ook in een salade verwerken. Je kan haar zelfs aan de soep toevoegen. Het schijnt dat haar verse of gedroogde wortel kan dienen als vervanger van Gember.
Nog een leuk weetje, als je haar zaden in water legt, trekt dit muggen aan. Mocht je veel last hebben van muggen, zet een schaaltje gevuld met water en de hartjes verder van je af, kun jij in alle rust genieten van het buiten zijn.
Mocht je van haar krachten gebruik willen maken, zoek haar bijvoorbeeld gewoon in je tuin of langs de berm of in het weiland. Je kunt van het kruid alle bovengrondse delen van de plant gebruiken om er kruidenthee van te maken. Of je nou Herderstasje zelf gaat plukken en daar thee van maakt of dat je kant en klare Herderstasje thee (liefst wel biologisch) koopt, maakt niet uit.
Probeer maar eens en laat vooral horen wat jouw ervaring hiermee is.
Disclaimer; mocht je kruiden willen gaan gebruiken en maak je ook gebruik van reguliere medicatie, of heb je een chronische aandoening, ben je zwanger of geef je borstvoeding, raadpleeg dan altijd je arts en laat je altijd goed voorlichten. Iedere zelfbehandeling is voor eigen verantwoording, het is dan ook geen vervanging van een medische behandeling of ingreep