wildplukken

Melissa officinalis ook wel CitroenmelisseMelissa officinalis ook wel Citroenmelisse genoemd. Een veelzijdige kruid die oorspronkelijk uit klein Aziƫ en het oostelijke deel van het Middellandse zeegebied voorkomt, en tegenwoordig een algemene tuinplant is geworden. Je vind haar zelden in het wild.

In de middeleeuwen werd ze rijkelijk uitgestrooid over de vloeren in kastelen, vanwege haar geur en het insecten werend effect. 

Van Melisse wordt voornamelijk de bladeren gebruikt en deze zijn het beste vers te gebruiken, na 1 jaar ia alle aroma verloren uit het gedroogde kruid. Gebruik het liefst dus vers geplukte bladeren voor in je thee.


Melissa betekent honingbij (meli=honing)

Melissa is een Goddelijke boodschapster. Zij is de helende balsem die het mogelijk maakt de situatie van buiten te bekijken en dat leiden dat door angsten wordt opgeroepen, wordt erkend. Zij leidt tot verwerkelijking, vreugde en vereniging van mensen, beschermende engel. Sinds mensenheugenis wordt Citroenmelisse gebruikt om "het hart vrolijk te maken"  Paracelsus noemde Melisse een "levenselixer" het zou mensen weer nieuw levenskracht geven.  Arabische artsen brachten haar tot in Spanje vanwege haar  werking tegen zwaarmoedigheid en om het hart te versterken en vrolijk te maken. Zij wordt ook ingezet bij spijsvertering klachten, winderigheid, maagzuur, kolieken, misselijkheid, braken, versterkt het geheugen, werk kalmerend en krampstillend, Maar Melisse kan ook ingezet worden bij menstruatie klachten.....

Biedt ondersteuning bij:

 • stress, prikkelbaarheid
 • slapeloosheid
 • neerslachtigheid, depressiviteit
 • nachtmerries, angsten, paniek aanvallen
 • spanningshoofdpijnen
 • migraine
 • uitblijven van de menstruatie
 • menstruatie bevorderend
 • krampstillend op de baarmoeder (harmoniseert de baarmoeder)
 • pijnlijke menstruatie
 • pijnlijke eisprong


Beschrijving:

Misschien heb je haar al in je keuken staan of in je tuin. Ook is zij te vinden bij bijenhouders vanwege haar overvloedige nectar, verder kom je haar zelden tegen in het wild. Zij bloeit , als ze al bloeit , van juni tot oktober en krijgt dan eerst gelige daarna witte tot roze tweelippige bloemen. Zij trekt bijen aan maar houd andere insecten op afstand.

Omdat zij het zenuwstelsel kalmeert, wordt zij ook ingezet bij angsten, geestelijke spanning, alle stress gerateerde klachten en slapeloosheid, hartproblemen, reguleert de schildklierfunctie en herpes.


Kernwoorden ; Angst voor heden en toekomst, gebrek aan vertrouwen, anticipatie


Mocht je van haar krachten gebruik willen maken, puur voor je menstruatieklachten of voor de andere krachten die ze heeft, zij is een waardevolle toevoeging ( rijk aan o.a. Calcium, ijzer, magnesium, Selenium), Let wel op als je reguliere medicatie gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft. Laat je altijd goed voorlichten of vraag om advies!

Of je nou Melisse zelf gaat plukken en daar thee van maakt of dat je kant en klare Melisse  (liefst wel biologisch) koopt, maakt niet uit. Zet haar net als ik heb gedaan in je eigen tuin en je kunt haar vers plukken als je behoefte hebt. Ze is winterhard en komt het volgende jaar gewoon weer terug.

 

Probeer maar eens en laat vooral horen wat jouw ervaring hiermee is.

Disclaimer; mocht je kruiden willen gaan gebruiken en maak je ook gebruik van reguliere medicatie, of heb je een chronische aandoening, ben je zwanger of geef je borstvoeding, raadpleeg dan altijd je arts en laat je altijd goed voorlichten. Iedere zelfbehandeling is voor eigen verantwoording, het is dan ook geen vervanging van een medische behandeling of ingreep