Citroenmelisse, ook wel Melissa officinalis genoemd.
Misschien heb je al wel eens van haar gehoord, ze is een vrij bekend kruid en wordt ook veelvoudig in de keuken gebruikt. Vanwege haar citroenachtige smaak aan salades, soepen of ter vervanging van de geraspte citroenschil. De etherische olie van haar wordt ook gebruikt in parfums, gezichtsmaskers en zelfs in toiletwater.
Ik ben de goddelijke boodschapper:
ik ben de brug naar de eeuwigheid, ik verbind de essentiële elementen van het leven en de incarnatie....
Helende balsem die het mogelijk maakte de situatie van buiten te bekijken en dat leiden, dat door angsten wordt opgeroepen, wordt erkend.
Citroenmelisse is door haar eigenschappen voor meerdere doeleinden in te zetten;
Biedt ondersteuning bij:
- kalmerend, versterkend voor de zenuwen
- geheugen versterkend
- slaapproblemen
- depressies
- migraine
- spierpijnen
- nerveuze hartkloppingen
- nerveuze astma, pleinvrees
- pijnlijke menstruatie
- pijn tijdens de eisprong
- spijsverteringsproblemen: maagzuur, maag en darmkrampen, kolieken, winderigheid, misselijkheid, nerveuze maag
- vermindert de misselijkheid tijdens de zwangerschap
- reguleert de schildklierfunctie
- haaruitval
Energetisch werkt zij o.a. op onze zorgen, vooral mensen die zich zorgen maken; existentie, dagelijkse materiële dingen, angst voor heden/toekomst. Zij helpt jou om weer de rust, de innerlijke vrede terug te vinden , geestelijke helderheid. Laat jou weer problemen in perspectief zien, de realiteit vanuit een ander gezichtspunt zien. Zij leidt tot verwerkelijking, vreugde en vereniging van mensen. Ze is een beschermende engel en werkt op het 1e en 7e chakra.
Kernwoorden ; Geest, de vijf grote materiele zorgen v.d. mens. Gebrek aan vertrouwen, angst voor heden en toekomst. Wondhelende balsem, anticipatie, vitamine B15
Beschrijving:
Misschien heb je haar wel eens gezien en al eens gegeten. Zij groeit het liefst op licht vochtige grond, helaas zelden te vinden in het wild. Dus via wildplukken kan je niet aan haar komen. Des te meer reden om haar in jouw tuin te zetten of in je vensterbank.
Let wel op! in de volle zon verliest ze veel van haar aroma.
Je kan haar prima drogen en bewaren, maar na 1 jaar heeft ze alle aroma verloren en dus niet meer bruikbaar. Je kunt haar herkennen doordat ze behaarde vierkante stengels heeft, die zo'n 30 cm tot maximaal 1 meter lang worden. De bladeren zijn gegroepeerd aan de stengel, zijn eirond tot hartvormig, gezaagd-gekarteld. Ze staan kruisgewijs , tegenoverstaande en zijn licht behaard en voelen ruw aan.
Als je de bladeren kneust, dan komt die typische citroengeur vrij. Ze krijgt niet altijd bloemen, maar krijgt ze bloemen dan bloeien ze juni-oktober, in de oksels van de bovenste bladeren. Ze zijn van gelig tot vuilwit. Deze bloemen trekken bijen aan maar houdt andere insecten op afstand...ook niet onbelangrijk.
Van Citroenmelisse kan je de bladeren, het liefst voor de bloei verzameld en vers gebruiken. Je kan haar ook drogen, maar denk er dan aan om een datum op de pot te vermelden van oogsten. Na 1 jaar is al haar aroma verdwenen en daarom niet meer bruikbaar.
Citroenmelisse werkt al goed bij kleine hoeveelheden, dus grote hoeveelheden zijn overbodig. Verder zijn er geen meldingen van acute of chronische toxiciteit en er wordt zelfs aangegeven dat gedroogde citroenmelisse veilig is. Gebruik het niet bij lage bloeddruk of bij een trage schildklier.
Echter: Als je haar wel zou willen uitproberen en inzetten bij 1 of meerdere klachten, vraag dan aan mij om de Spagyrische versie van haar. Op deze manier kan je haar wel veilig inzetten en van haar krachten profiteren.
Mocht je van haar krachten gebruik willen maken, zoek haar dus niet langs de bermen of langs de waterkant. Zoek haar in de plantenzaken en soms kan je haar vinden in de supermarkt. Let wel op dat je de biologische variant hebt. Pluk elke dag vers van haar of droog haar en maak thee van haar of geniet van haar in je badwater of voeg haar toe aan je maaltijden.
Probeer maar eens en laat vooral horen wat jouw ervaring hiermee is.
Disclaimer; mocht je kruiden willen gaan gebruiken en maak je ook gebruik van reguliere medicatie, of heb je een chronische aandoening, ben je zwanger of geef je borstvoeding, raadpleeg dan altijd je arts en laat je altijd goed voorlichten. Iedere zelfbehandeling is voor eigen verantwoording, het is dan ook geen vervanging van een medische behandeling of ingreep