wildplukken

Gewone vrouwenmantelMisschien heb je haar wel eens gezien de Gewone Vrouwenmantel ook wel Alchemilla vulgaris genoemd (spitslobbige).   dat voornamelijk voorkomt in Europa  en AziĆ« met een paar soorten in de bergachtige gebieden in Afrika, Noord- en Zuid Amerika.  Verder vind je haar op min of meer vochtige plaatsen, zoals boskanten, natte graslanden en wegbermen. Ze behoort tot de Rozenfamilie. Er zijn 9 soorten vrouwenmantels in Nederland te vinden.

De naam ā€œvrouwenmantelā€ zou verband houden met de alchemie: alchemisten verzamelden de dauw op het blad, zij gebruikten dit hemelwater in hun zoektocht naar de steen der wijzen...


Als een ware alchemist transformeert Alchemilla onze beperkende werking, die door de dagelijkse routine wordt geblokkeerd, in een proces van openheid voor het leven....


Gewone Vrouwenmantel is door haar eigenschappen voor meerdere doeleinden in te zetten;

Biedt ondersteuning bij:

 • hormoonsysteem, reguleert het endocriene systeem
 • vrijwel alle gynaecologische indicaties
 • Dysmenorroe, sterke maandelijkse bloedingen
 • abnormale menstruatiecyclus
 • bloeden tussen periodes
 • preventie van vleesbomen
 • eierstokcystes
 • perimenopauzale stoornissen
 • herstellen van de hormonale cyclus
 • hoofdpijn
 • Pms
 • onvruchtbaarheid
 • premenstrueel acne
 • prikkelbaarheid en angst
 • slapeloosheid
 • licht anti-bloedarmoede, vermindert het bloeden
 • aambeien


Beschrijving:

Toen ik op mijn 23ste op mezelf ging wonen en in Raalte terecht kwam, had ik een plantje in mijn voortuin die zich door mijn hele voortuin verspreide. Hoe ik ook mijn best deed om het naar mijn idee onder controle te krijgen (wat inhield dat ik druk aan het weghalen was en bleef) het bleef zich maar verspreiden door mijn tuin. Wat begon met 2 stekkies, was het binnen no time door mijn hele voortuin verspreid. Had ik toen maar geweten, wat ik nu weet. Dat het namelijk een fantastische plant is voor ons vrouwen.

Doordat zij het endocriene systeem reguleert en dus hierdoor onze hormoonstelsel in balans houd is zij veelvoudig toe te passen bij vrouwenkwaaltjes. Zij is het middel om in te zetten bij vrijwel alle gynaecologische aandoeningen. Zoals puberteit, zwangerschap, menopauze maar ook voor mannen...                                                                                                                                                               Ook kan zij veel beteken bij diegene waarbij zwanger worden niet van zelfsprekend is. Zij bevordert niet alleen de conceptie, maar ook de innesteling van de bevruchte eicel en het in stand houden van de zwangerschap. Verbetert ook de banden en spieren van de baarmoeder, wat ook weer een positieve uitwerking heeft bij de bevalling, zodat deze makkelijker verloopt. maar bevordert ook de wondgenezing bij perineale scheuren of sneeĆ«n door bevalling.                 Zij brengt zachtheid en de moed, beschut het heilige vrouwelijke, essence van de vruchtbaarheid, die de zwangerschap en bevalling beschermt. Zij is liefdevol en onbaatzuchtig, houdt van harmonie, vergeeft in de naam van de liefde.

Doordat zij het zenuwstelsel versterkt, heeft dit een positieve werking bij angst, prikkelbaarheid, slapeloosheid en nerveuze uitputting. Helpt geweldig als je zeer perfectionistisch bent in je werkzaamheden en activiteiten, als je zeer kritisch bent naar jezelf toe en weinig zelfvertrouwen hebt. 


Kernwoorden die horen bij vrouwenmantel zijn dan ook;

Gynaecologie,  endocrinologie, alchemistisch proces, verlichting van emotionele afhankelijkheid, nieuwe dageraad, fysieke en energetische genezing, emancipatie, veranderingMocht je van haar krachten gebruik willen maken, zoek haar bijvoorbeeld gewoon in je tuin of in natte gebieden, langs een bosrand, berm of weiland. Je kunt het kruid of het bovengrondse deel van de plant gebruiken voor het maken van kruidenthee. Of je nou Vrouwenmantel zelf gaat plukken en daar thee van maakt of dat je kant en klare Vrouwenmantel thee (liefst wel biologisch) koopt, maakt niet uit. 

Probeer maar eens en laat vooral horen wat jouw ervaring hiermee is.


Disclaimer; mocht je kruiden willen gaan gebruiken en maak je ook gebruik van reguliere medicatie, of heb je een chronische aandoening, ben je zwanger of geef je borstvoeding, raadpleeg dan altijd je arts en laat je altijd goed voorlichten. Iedere zelfbehandeling is voor eigen verantwoording, het is dan ook geen vervanging van een medische behandeling of ingreep