wildplukken

Paardenbloem



Misschien heb je haar wel eens gezien in de berm, in je tuin, weilanden en zelfs tussen je bestrating. Paardenbloem ook wel Taraxacum officinalis genoemd. Met haar prachtige gele bloemen en zelfs als ze uitgebloeid is, krijgt ze prachtige witte vruchten met  gesteelde vruchtpluis. Wist je dat er tenminste 250 soorten zijn?

plant van de lente, bij allergieën op alle gebieden (mineralen, planten, dieren, mensen) 

zet boosheid, angst, haat, woede en opschudding om in liefde. Sociale plant, onzelfzuchtig en helpt bij een gebrek aan zelfvertrouwen.


Paardenbloem is door haar eigenschappen voor meerdere doeleinden in te zetten;

Biedt verlichting, inzetbaar bij:

  • menstruatie klachten
  • PMS
  • opvliegers
  • ondersteunt de stofwisseling v.d. hormonen door de lever
  • hoofdpijn
  • huidproblemen, acne, eczeem, psoriasis
  • ondersteunt de spijsvertering
  • werkt diuretisch (vochtuitdrijvend)
  • ondersteunt geheugen en concentratie
  • werkt cel ontgiftend, bloed reinigend en voert zware metalen af 


Beschrijving:

Grote kans dat je haar wel eens gezien hebt  in de berm of weilanden want de meeste mensen zien haar niet graag in eigen tuin of tussen de stoeptegels. De een vind het een onkruid en de ander vind het een prachtige bloem met een helende werking. Persoonlijk vind ik het niet erg als ik haar vind in mijn tuin of tussen de tegels, wel moet ik snel zijn met oogsten omdat mijn man er geen fan van is en ziet haar als onkruid. Bloemen verwerkt in de sla, zal je hem dan ook niet zien eten wat mij niet tegen houdt om ze er wel in te stoppen... Ze smaakt niet zoals ze eruit ziet, lief... maar ze smaakt bitter. 

Je kunt de gehele paardenbloem gebruiken. De bladeren kun je eten als sla zijnde, kies dan wel de jongere bladeren. En als je sla eet, stop er dan een paar prachtige gele bloemen in voor de kleur en haar werking, zelfs de wortel kun je gebruiken.  Zij is een echte lever- galplant en helpt je met de spijsvertering en afvoer van zware metalen en maagzuur. Al zou je haar alleen maar gebruiken omdat ze je geheugen en concentratie bevordert.

 Je kunt de bloemen prima gedroogd of vers gebruiken voor een kopje thee, vind je haar te bitter voeg er dan bijvoorbeeld een schepje honing eraan toe.  Ook kun je haar mixen met andere smaken of kant en klare zakjes thee, net wat jij lekker vind en waarvoor je haar wilt inzetten.

Of je nou Paardenbloem zelf gaat plukken en daar thee van maakt of dat je kant en klare Paardenbloem  (liefst wel biologisch) koopt, maakt niet uit. 

Probeer maar eens en laat vooral horen wat jouw ervaring hiermee is.


Disclaimer; mocht je kruiden willen gaan gebruiken en maak je ook gebruik van reguliere medicatie, of heb je een chronische aandoening, ben je zwanger of geef je borstvoeding, raadpleeg dan altijd je arts en laat je altijd goed voorlichten. Iedere zelfbehandeling is voor eigen verantwoording, het is dan ook geen vervanging van een medische behandeling of ingreep